Het is ongelofelijk hoe vaak we zonder het te beseffen onszelf saboteren. Zelf heb ik me door heel wat pijnpunten en verkramping heen moeten werken. Verdringing is een heel mooi mechanisme, want het beschermt ons als we een situatie niet kunnen verwerken. Aan de andere kant is de prijs hoog: terwijl we de pijnlijke gebeurtenis ‘vergeten’ blijft de bijbehorende spanning in ons lijf en in onze relaties actief. Het goede nieuws is dat we in een tijd leven waarin er heel veel mogelijkheden zijn om onverwerkte aspecten in onszelf te transformeren. Je kunt hierbij denken aan lichaamsgericht werken, opstellingen, Focussen, psychosynthese, Vipassana, regressie etc. In een coachingssessie maken we gebruik van de in jouw situatie meest geschikte werkvormen.

Carl Jung heeft beschreven dat elk schaduwaspect en elke hindernis in ons leven uiteindelijk kansen zijn om te transformeren. De meest donkere aspecten kunnen leiden tot een gunstige en positieve omwenteling in ons leven. Transformatie vindt plaats als we bereid zijn tot de bodem te gaan en echt contact te maken met de oorzaak van onze pijn. Het gekke is dat we allemaal de neiging hebben pijn te vermijden en dat we daardoor onszelf langdurig klem kunnen zetten.

Veel van onze problemen zijn geworteld in het familiesysteem waarin we zijn opgegroeid. Vaak nemen we een last over van onze ouders en voorouders. Als we besluiten om onszelf aan te kijken en echt uit te zoeken wat er aan de hand is komt het leven ons tegemoet. Eenmaal in contact met de waarheid komt er van nature een bevrijdende en helende kracht vrij. De grootste hindernis blijkt niet het probleem zelf te zijn, maar juist onze weerstand om het probleem toe te laten, onze weerstand om onszelf en anderen te vergeven.