welkomstpagina contact bio gibran tarot music musical & filmmuziek english version 


Vind je bron als onderwijsmodule op hogeschool Inholland

Hans Kunneman ontwikkelde op basis van zijn boek ook een differentiatieminor (met dezelfde naam) voor hogeschool INHolland. De onderwijsmodule trekt veel belangstelling. Gedurende acht weken houden studenten zich full time bezig met hun eigen spirituele ontwikkeling. Naast werkcolleges en een meditatieklas komen in de workshops tal van onderwerpen voorbij  zoals yoga,Tai Chi, familieopstellingen en geweldloze communicatie. Studenten ervaren de minor als een ontbrekend puzzelstukje in hun studietraject. Een aantal van hen maakte weblogs over hun ervaringen met het onderwijs. Kijk bijvoorbeeld naar de weblog van Nanja Wesselingh of naar een interview met Hans Kunneman over het onderwijs.

Luister hier naar de rapportage over de minor die Avro-verslaggever Koen Bugter maakte voor het programma de Praktijk op radio 1 (30 maart 2010)

 
Hilka Jelsma heeft in het kader van haar Masterthese voor de studie Sport- en prestatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van de minor. Het onderzoek toont aan dat Vind je bron een belangrijke bijdrage levert aan de competenties communicatie, creativiteit en zelfevaluatie. Daarnaast blijkt angst in sociale situaties significant te zijn afgenomen. Uit het onderzoek dat voor de zomer plaats vond, blijkt dat studenten die de minor Vind je bron hebben gevolgd een significante toename laten zien van mindfulnessvaardigheden, assertiviteit en zelfgerapporteerde creativiteit. Lees het volledige onderzoek.

De minor sluit aan op de snel groeiende beweging in de Nederlandse samenleving van mensen die authenticiteit en intuitie als een onmisbare aanvulling op een rationele benadering ervaren. In de Differentiatieminor VIND JE BRON maken hbo-studenten een intensieve reis naar binnen. Door het denkproces tot rust te brengen wordt contact gemaakt met andere, meer gevoelsmatige, innerlijke processen. Er opent zich een hele nieuwe wereld, die gebaseerd is op ervaren in plaats van redeneren. Wanneer ervaren en redeneren gaan samenwerken, ontstaat een synergie die de creativiteit, effectiviteit en zelfvertrouwen in hoge mate bevordert. In de professionele context zal dit vruchten afwerpen op alle domeinen waar sprake is van besluitvorming, presentatie, communicatie, creativiteit, reflectie en zingeving.

 

Naast studenten van hogeschool Inholland kunnen ook studenten van andere hogescholen en universiteiten zich inschrijven voor deelname aan deze minor: zie Kies op Maat ,de uitwisselingswebsite van de gezamelijke hogescholen in Nederland. 

 

De inhoud van het boek

Inspiratie door meditatief luisteren.

In Vind je bron wordt beschreven hoe je in jezelf creativiteit en inspiratie kunt vrijmaken en integreren in je leven. Door het drukke dagelijkse leven vergeten we vaak dat juist kiezen voor innerlijke rust en stilte ons helpt oplossingen te vinden. Inspiratie betekent letterlijk influistering. Sommige mensen gaan er van uit dat het opborrelt uit een diepere onderbewuste laag van hun persoonlijkheid, anderen zien het als iets dat voortkomt uit hun hoger zelf en weer anderen ervaren het als een aanraking door de muze. Ik zie inspiratie als een voedende levensbron, die altijd beschikbaar is. Het bereikt ons als een zacht, subtiel signaal, dat we alleen opvangen als we ons stil houden. We moeten er aandacht voor hebben, ons ervoor open stellen. Deze gerichte aandacht kun je ook meditatief luisteren noemen. Als je meditatief luistert heb je je aandacht bewust verschoven van je nuchtere denken naar je innerlijke werkelijkheid zoals je die op dat moment ervaart.

Innerlijke Tom Tom.

Als je er eenmaal aan gewend bent om meditatief te luisteren zul je merken dat je beschikt over een innerlijke Tom Tom die je de weg wijst in de meest uiteenlopende situaties: deze wegwijzer helpt niet alleen als je iets wilt cre�ren of jezelf wilt presenteren, maar ook als je een oplossing voor een probleem zoekt of onder grote druk staat. Als je regelmatig mediteert, zul je merken dat je van binnen rustiger wordt en dat je minder snel uit je evenwicht wordt gebracht door dingen die je  meemaakt.

Door het aanleren van meditatieve aandacht en door jezelf te trainen je gedachten niet direct te koppelen aan een oordeel, leer je je eigen hersenspinsels te herkennen. En als je die herkent kun je een gebeurtenis objectiever bekijken. Stel dat je net iets vervelends hebt meegemaakt en je daar somber over voelt zonder er verder bij stil te staan, dan is de kans groot dat het vervelende gevoel de rest van je dag ook inkleurt. Vaak zorgt zoiets voor een hele reeks negatieve gedachten, waar je eindeloos in kan blijven hangen. Als je daarentegen op het moment van de situatie zelf aandacht hebt voor wat je voelt, als je ernaar luistert zonder het per se te willen veranderen, krijg je meteen een helder beeld: je maakt onderscheid tussen de feiten en wat de feiten met jou doen. Wellicht ben je boos of verdrietig. Nu heb je de keuze of je direct uiting wilt geven aan dat gevoel of niet. Doordat je bewust contact hebt gemaakt met je gevoel zal je veel eerder de vervelende stemming een plek kunnen geven en daardoor loslaten. Een ander effect van meditatieve aandacht is dat je een duidelijk onderscheid leert maken tussen wat iemand jou probeert te zeggen en jouw reactie daarop. Als je je dit eigen maakt zal je communicatie helderder worden omdat je reacties niet langer worden ingegeven door je emoties of door ingesleten reactiepatronen. Tot slot zul je een toegenomen wilskracht in jezelf ontdekken en gemakkelijker recht op je doel af gaan.

Hoezo zweverig?

Veel mensen zien spiritualiteit en meditatie als iets zweverigs. Ik wil je graag laten zien dat het tegendeel juist waar is: meditatie draait om de kunst om in het hier en nu te blijven. Ons denken beweegt zich nooit in het hier en nu. Probeer maar eens te denken en je tegelijkertijd te richten op de werkelijkheid van dit moment, dan zal je merken dat het niet mogelijk is. Zodra we denken zijn we bezig in het verleden (verwerken) of in de toekomst (plannen, dromen en piekeren). Het is zeer praktisch als je je van dit verschil bewust bent, zodat je de keuze hebt het denkproces wel of niet in te zetten. Dit kun je ervaren door het volgende experiment:

'Vind je Bron' (audiofragment)

Het schakelen tussen luisteren en denken

-      Ga rechtop zitten.

-      Voel je gewicht op de stoel drukken

-      Ontspan je voetzolen en ervaar de zwaartekracht

-      Realiseer je dat je �luistert� naar de zwaartekracht

-      Schakel nu over naar het denken: Denk bijvoorbeeld na over wat je de rest van de dag wilt gaan doen.

-      Realiseer je dat je door te denken je hebt losgekoppeld van het directe ervaren.

-      Schakel nu weer terug naar het directe ervaren: Concentreer je opnieuw op de zwaartekracht.


Alle muziekstukken zijn in .mp3 formaat. Als ze na aanklikken van een titel niet automatisch gaan spelen klik dan met rechts, selecteer 'doel opslaan als...' en kies een locatie vanwaar u de file kunt starten.