welkomstpagina contact bio gibran tarot music musical & filmmuziek english version


Componist Hans Kunneman studeerde zowel klassieke- als jazz-muziek en geeft les aan de conservatoria van Amsterdam en Inholland. 

Naast zijn activiteiten als musicus en componist heeft Hans zich intensief bezig gehouden met het toepassen van meditatie in leerprocessen. 'Vind je Bron' is het boek waarin de algemene toepasbaarheid van meditatie wordt beschreven. Naast een groot aantal praktische oefeningen en aanwijzingen wordt in dit boek een alternatief beschreven voor de eenzijdig rationeel ontwikkelde cultuur waarin wij leven. In de workshops 'Muziek en Meditatie' wordt door deelnemers stap voor stap geleerd hoe je kan leren musiceren vanuit een meditatieve concentratie.

Voor Hogeschool Inholland ontwikkelde Hans de onderwijsmodule 'Vind je bron' die als differentiatieminor in het lesaanbod is opgenomen. 

Als kind speelde Hans viool. Op zijn 11e jaar begon hij te experimenteren met de oude gitaar van een van zijn broers. Hans:

Hans met zoon Dok en hond Spip
'Die gitaar had slechts drie snaren, de rest was gebroken. Het grappige was dat juist door dat beperkte aantal snaren het vinden van mooie samenklanken voor de hand lag. Ik maakte toen al 'composities' met allerlei soorten drieklanken.'

De liefde voor harmonie is altijd herkenbaar gebleven in het werk van Hans...

'Altijd heb ik de behoefte gehad om met een rijke kleurenschakering te werken.'

Toen Hans in 1979 als klassiek gitarist afstudeerde aan het conservatorium van Amsterdam had hij ook al veel ervaring opgedaan als electrisch gitarist.

'Het spelen in bandjes trok me aan omdat het daar normaal is dat je zelf je muziek bedenkt en uitvoert. Het studeren van Jazz (onder andere aan het Berklee college of music in Boston) heb ik vooral gezien als een geweldige training om je muzikale ideŽen direct te leren toepassen en variŽren. Toch ben ik uiteindelijk vanwege de grotere nuanceringsmogelijkheden van een orkestbezetting steeds meer toegegroeid naar een klassiek idioom.'
Hans Kunneman als kind

Naast een grote ervaring als uitvoerend musicus kreeg het componeren een steeds grotere betekenis.
In 1996 schreef Hans -op verzoek- de muziek voor de musical 'Jan van Scorels levend linnen' (tekst Gerrit Hoogstraaten CD: Koppel-produkties no. 53559601) en in 1998 de muziek voor de musicals 'Exit' (Tekst Marc Smit CD: Gaia-produkties 2312559802) en in 2004 'De Spanjaard moet hangen', die geschreven werden in opdracht van hogeschool Inholland. De samenwerking met marc Smit bracht in 2005 de musical 'Een erwt in je bed' voort, die geschreven werd ter gelegenheid van het jubileum van basisschool 'de kring' te Haarlem.

'Het musicalgenre trok me aan omdat je als componist in een musical allerlei stijlen kan vermengen. Ook het schrijven voor een grotere bezetting bracht me dichter bij het eerder genoemde ideaal van het 'kleurenpallet'.
Als ik muziek maak bij een tekst of een film laat ik me inspireren door het 'Aura', alsof ik een schilder ben die op abstracte wijze de uitstraling natekent.'

'Tarot Music' is een 78-delige compostie gebaseerd op het beroemde Tarot-spel. Aangezien Hans jaren bezig is geweest de Tarotkaarten te bestuderen was het idee om componeren rond dit thema een natuurlijke stap. Deze muziek is bedoeld als muzikale vertaling van de mystieke betekenis van de kaarten.

In 2001 schreef Hans Kunneman 12 liederen op teksten uit ' De Profeet ' van Kahlil Gibran voor sopraan, viool, gitaar en verteller. Het ging om een programma van 60 minuten dat uitgevoerd werd door de sopraan Liesbeth Houdijk, violiste Maaike Aarts, verteller Thomas Strengers en Hans Kunneman gitaar.